Învinge placa bacteriană: totul despre detartraj

0

Placa bacteriană este o substanță lipicioasă și incoloră care se formează pe suprafața dinților și a gingiilor ca rezultat al acumulării de bacterii și resturi alimentare. Deși este adesea greu de observat în stadiile incipiente, placa bacteriană poate duce la probleme dentare grave, precum cariile dentare și bolile gingivale. Detartrajul este un procedeu stomatologic esențial pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și menținerea sănătății orale. În acest articol, vom explora în detaliu tot ce trebuie să știi despre detartraj.

Ce este Detartrajul?

Detartrajul este un procedeu stomatologic care implică îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și a gingiilor. Placa bacteriană este un film lipicios format din bacterii, resturi alimentare și alte particule care se acumulează pe dinți și care, dacă nu este îndepărtată prin igienă orală adecvată, se poate transforma în tartru, o substanță dură și incoloră care aderă ferm la suprafața dinților.

Cum se Realizează Detartrajul?

Detartrajul este realizat de către un specialist stomatologic, cum ar fi un dentist sau un igienist dentar, și constă în următoarele etape:

  1. Evaluarea Inițială: Specialistul examinează cavitatea orală pentru a evalua gradul de acumulare a plăcii bacteriene și tartrului și pentru a identifica eventualele probleme dentare sau gingivale.
  2. Îndepărtarea Plăcii și Tartrului: Folosind instrumente speciale, precum scalpele și instrumente ultrasonice, specialistul îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și a gingiilor. Acest proces poate să fie uneori însoțit de sunete și senzații neplăcute, însă este esențial pentru menținerea sănătății orale.
  3. Curățarea și Lustruirea Dinților: După îndepărtarea plăcii și tartrului, dinții sunt curățați și lustruiți cu ajutorul unei paste abrazive și a unei perii speciale. Acest lucru ajută la îndepărtarea reziduurilor și la netezirea suprafețelor dinților, reducând astfel riscul de acumulare a plăcii bacteriene în viitor.
  4. Aplicarea Fluorului (opțional): În unele cazuri, specialistul poate aplica un strat subțire de fluor pe suprafața dinților pentru a întări smalțul și a preveni formarea cariilor dentare.

Beneficiile Detartrajului:

  • Prevenirea problemelor dentare: Detartrajul ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și tartrului, reducând astfel riscul de apariție a cariilor dentare, bolilor gingivale și a altor probleme dentare.
  • Menținerea unei respirații proaspete: Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului poate ajuta la reducerea halenei și la menținerea unei respirații proaspete și plăcute.
  • Îmbunătățirea esteticii dentare: Detartrajul poate ajuta la îndepărtarea petelor și a decolorării cauzate de acumularea plăcii bacteriene și tartrului, contribuind astfel la îmbunătățirea aspectului estetic al dinților.

Cât de Des se Recomandă Detartrajul?

Este recomandat să faci detartraj o dată la 6-12 luni, în funcție de gradul de acumulare a plăcii bacteriene și tartrului, precum și de recomandările specialistului stomatologic. Pentru persoanele cu un risc mai mare de probleme dentare, cum ar fi cei care fumează sau cei care suferă de boli gingivale, detartrajul mai frecvent poate fi recomandat pentru menținerea sănătății orale.

Concluzie

Detartrajul este un procedeu stomatologic esențial pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și tartrului și pentru menținerea sănătății orale. Prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, detartrajul ajută la prevenirea problemelor dentare și la menținerea unei respirații proaspete și plăcute. Este recomandat să faci detartraj regulat, conform recomandărilor specialistului stomatologic, pentru a-ți menține zâmbetul sănătos și strălucitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *